Šesť obcí pri hraniciach s Ukrajinou využíva na kúrenie biomasu

16.11.2006 Snina

Ulič/Snina 16. novembra (TASR) - Šesť obcí nachádzajúcich sa v blízkosti slovensko-ukrajinských štátnych hraníc sa zapojilo do projektu využívania obnoviteľn...
Ulič/Snina 16. novembra (TASR) - Šesť obcí nachádzajúcich sa v blízkosti slovensko-ukrajinských štátnych hraníc sa zapojilo do projektu využívania obnoviteľných zdrojov energie, ktoré finančne podporila Európska únia.

Realizáciou projektu s nákladmi 80 miliónov korún dôjde spaľovaním drevnej štiepky v obciach susediacich s Národným parkom Poloniny - v Uliči, Ubli, Stakčínskej Roztoke, Kalnej Roztoke, Hrabovej Roztoke a Klenovej k šetreniu životného prostredia, úspore financií a vzniku nových pracovných miest. V spomínaných obciach zhruba pred rokom a pol spracovali spoločný projekt na výmenu technológie vykurovania v obecných objektoch. \"Projekt sa podarilo dostať do takého štádia, že v týchto dňoch už sa vykurujú základné školy a do konca mesiaca bude celý ukončený. Drevnou štiepkou sa bude vykurovať aj z toho dôvodu, že doterajšie kotolne hlavne v školách boli v takom dezolátnom stave, že boli ohrozené ďalšie vykurovacie sezóny, \" uviedol dnes pre TASR spoluautor projektu Štefan Milovčík. Dodal, že biomasou budú vykurovať aj obecné úrady, kultúrne domy a zdravotné strediská. Drevnú štiepku vyrábajú v obci Klenová, kde využili objekty bývalého poľnohospodárskeho podniku.
V súčasnosti pripravuje sninské Centrum prvého kontaktu novú etapu projektu v ďalších siedmich obciach Polonín, v ktorých absentuje plynové vykurovanie. Pri súčasnej cene plynu je málo pravdepodobné, že plynofikované niekedy budú. \"Vykurovanie bude zabezpečené 100-percentne, v školách bude stále teplo a nebude tom finančne náročnejšie ako doteraz, \" doplnil Milovčík. Presné úspory budú známe až na konci vykurovacieho obdobia po plnom rozbehnutí projektu.
 

Vyberte región